Behind the scenes på fotografering

BAKOM KULISSERNA


Samproduktion kring känsligt tema med Byn Kommunikationsbyrå


För att vara en bildleverantör som ligger i framkant när det gäller att spegla samhället här och nu, krävs det att vi även skildrar mer allvarsamma ämnen. Följ med bakom kulisserna när vi tillsammans med Byn Kommunikationsbyrå, på uppdrag av Länsstyrelsen Östergötland, tacklar uppgiften att bildsätta en informationskampanj om det tunga ämnet könsstympning.

Våren 2023 fick Johnér äran att teama upp med Byn Kommunikationsbyrå, som fått ett viktigt uppdrag från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck hos Länsstyrelsen Östergötland. De ville sprida kunskap om könsstympning i syfte att förebygga brottet samt få fler utsatta flickor och kvinnor att söka vård. Detta genom en omfattande informationsinsats. Byn fick i uppgift att ta fram webbplats, broschyrer, affischer, digitala skärmar och inlägg till sociala medier. Och till detta behövdes rätt bilder.

Den breda informationskampanjen har nu gått ut både till allmänheten och internt inom skola, förskola, hälso- och sjukvård, socialtjänst och rättsväsendet.


» Ta del av kampanjen på www.könsstympning.se

Jakten på rätt bild

När Byn Kommunikationsbyrå hörde av sig till oss hade de redan letat efter passande bilder till projektet, hos olika bildbyråer.

– När vi hade satt ett bildmanér och skulle ta fram skarpa förslag kontaktade vi bland annat Johnér, för att se om modellerna godkände att vi använde bilderna i en kampanj på ämnet könsstympning. Flera sa nej, och då började vi diskutera att göra en specifik fotografering för kampanjen. Johnér visade sig vara en perfekt samarbetspartner för detta, säger Fanny, Produktionsledare på Byn Kommunikationsbyrå.


Behind the scenes på fotografering

Vi på Johnér höll med om att det var bäst att skapa nya bilder, där modellerna var med på tåget från start.

– Det är alltid bäst att skräddarsy kampanjen för kunden. Länsstyrelsen behövde kvalitativa, äkta och nära bilder inom sin budget. Det var självklart för oss att ordna det, säger VD och fotograf Mårten Johnér.

Uppfyllde visionen tillsammans

Byn kom med en tydlig idé kring bildspråket, och tillsammans gjorde vi visionen till verklighet. Det skulle kännas att bilderna var tagna i Sverige, med locations som känns bekanta för målgruppen – utsatta flickor och kvinnor, anhöriga och yrkesverksamma i alla delar av landet.

Stor vikt låg vid att personerna på bild skulle porträtteras som stolta, snarare än utsatta: fria unga kvinnor med en positiv framtid. Johnér castade modellerna, som alla tyckte det var värdefullt att vara med. Till bilderna med vårdpersonal ville vi helst hitta riktiga yrkesutövare, och det gjorde vi.

Behind the scenes på fotografering

Ett lyckat resultat

– Både vi och kunden är mycket nöjda med bildmaterialet. Det används i samtliga enheter vi tagit fram i kampanjen, säger teamet hos Byn.


Och hur gick samarbetet?

– Det har varit väldigt fint att samarbeta med Johnér. Ni har varit flexibla, snabba, lyhörda och kommit med bra input. Inte minst var det väldigt värdefullt att ni kunde få fram flera väldigt bra modeller och locations på kort tid.

IMA243194 - Läkare i samtal med patient IMA243190 - Tre tjejer spelar tv-spel och skrattar
IMA243199 - Tre tonårstjejer går tillsammans på skolgård IMA243207 - Porträtt av en kvinna på perrong

Vill du också skapa något tillsammans?

Vi på Johnér tycker om att arbeta nära våra kunder och skapar gärna bilder utefter dina specifika behov och önskemål. Givetvis med hänsyn till din budget. Vi tar oss an allt från verksamhetsbilder och personalporträtt till större produktioner där vi ser till att hitta lämpliga modeller och locations.

Kontakta fototeamet!